Istnieją dwa podstawowe rodzaje witamin, witaminy rozpuszczalne w wodzie i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a sposób, w który organizm przechowuje lub nie gromadzi witamin pobranych z pożywienia, zależy z tego, jaki zatem jest typ. Organizm nie może magazynować witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, iż dana osoba musi codziennie uzupełniać spożycie witamin rozpuszczalnych w wodzie. Osiem witamin z grupy B i witamina C to witaminy rozpuszczalne w wodzie i organizm nie może magazynować zawartości tych witamin.
Nie jeździ po prostu o to, że organizm nie może przechowywać witamin rozpuszczalnych w wodzie, ale także witaminy rozpuszczalne w wodzie są łatwo niszczone przez niewłaściwe przechowywanie, obchodzenie się lub gotowanie żywności zawierającej te witaminy. W szczególności istotne jest, ażeby nie przegotować warzyw przez gotowanie, albowiem witaminy rozpuszczalne w wodzie są z nich wypłukiwane, ale brak możliwości przechowywania witamin rozpuszczalnych w wodzie można przezwyciężyć przez lekkie gotowanie lub gotowanie na parze i użycie wody z tegoż warzywa ugotowano sosy i sosy. Ponieważ organizm nie może przechowywać witaminy C bądź innych witamin rozpuszczalnych w wodzie, ważne jest, aby spożywać zbilansowaną dietę z co najmniej 5 porcjami owoców oraz warzyw, ażeby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witamin do zastosowania w razie potrzeby, a kobieta nie cierpi. z niedoboru witamin spowodowanego niezdolnością organizmu do magazynowania zawartości witamin.
Z innej strony organizm może przechowywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Ciało będzie przechowywać zawartość witamin w komórkach tłuszczowych, by można je było użyć w razie potrzeby, a osoba nie musi spożywać tak wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tak nierzadko, jak przedstawia to mieszkanie w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie. Komórki tłuszczowe przechowują witaminy A, D, E oraz K, dlatego są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
https://wkladki-ortopedyczne-krakow.pl/
Ważne jest też prawidłowe przechowywanie suplementów witaminowych, by nie osłabić ich dobroczynnych właściwości. Najlepszym sposobem przechowywania suplementów witaminowych jest pojemnik z zakręcaną pokrywą i pozostawianie go w suchym miejscu. Przechowując suplementy witaminowe, istotne jest także, ażeby sprawdzić, lub nie były przechowywane dłużej niż data przydatności do spożycia. Nie można zagwarantować zawartości witamin w suplementach, jeśli przechowujesz tabletki witaminowe po upływie czasu ich przydatności do spożycia. |