Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, ponieważ była to pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, iż witamina A posiada wiele zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a również pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Jednakże witamina I istnieje nie tylko wchłaniana bezpośrednio, ale istnieje również wytwarzana przez organizm przez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.
Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może zmienić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach oraz warzywach, szczególnie w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej i zielonej. Najważniejszą kwestią do zapamiętania jest toż, iż spożywanie zbyt wielkiej liczby czystej witaminy A może być toksyczne. Istotne jest, żeby nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci i innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A że być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, którą można spożyć. Dlatego wskazane jest, ażeby skoncentrować się na uzyskaniu jak największej liczbie beta-karotenu, który organizm może przekształcić w witaminę A, zamiast spożywać duże ilości czystych pokarmów bogatych w witaminę A.
Sporo osób pamięta, jak powiedziano im, że jedzenie dużej ilości marchwi pomaga widzieć w noce i jest to spowodowane witaminą A, która jest wytwarzana z dużego poziomu beta karotenu, który znajduje się w warzywach. Inne pokarmy, które posiadają wysoki poziom beta karotenu, który można zmienić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest stosowany nie jedynie do tworzenia witaminy A, ale sam w sobie jest silnym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, bowiem nadmiar po przemianie w witaminę A jest stosowany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga również zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a także naprawiać je, jeśli są uszkodzone, by zapobiec infekcji. Dzieci także potrzebują dużo witaminy A, aby pomóc ich kościom oraz zębom w prawidłowym rozwoju.