Afrykańskie drzewo mango rośnie w lasach tropikalnych Afryki. Drzewo jest również uprawiane w gospodarstwach w środkowej i zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Afrykańskie drzewo rośnie od 10 do 40 m wysokości. Butelkowe liście są gęste. Roślina osiąga dojrzałość i zaczyna kwitnienie w wieku od 10 do 15 lat.
Wiele badań wskazuje na ewentualne zastosowanie przemysłowe opisywanej rośliny w produkcji żywności, kosmetyków oraz produktów farmaceutycznych.
Cechy
Badania nad opisywaną rośliną wykazały korzystny wpływ w walce z cukrzycą i otyłością, a także właściwości przeciwbakteryjne, antybólowe i przeciwutleniające.
Oddziaływanie antybólowe
Roślina objawia też cechy znieczulające.
Działanie antyoksydacyjne
Nasiona rośliny wykazują antyoksydacyjne.
Działanie przeciwbakteryjne
Liście afrykańskiego mango i korzenie wykazują oddziaływanie antybakteryjne.
Afrykańskie mango może pomagać w walce z cukrzycą
Badania na zwierzętach wykazały właściwości redukujące stężenia glukozy co ma znaczenie w walce z cukrzycą,
Badania kliniczne udowodniły obniżenie u pacjentów glukozy we krwi.
Na otyłość
Afrykańskie mango posiada właściwości odchudzające.
Skład
Nasiona są dobrym źródłem składników odżywczych, zawierających witaminy i minerały, takie jak wapń, magnez, potas, sód, fosfor i żelazo.
Afrykańskie mango jest popularnym środkiem na odchudzanie. Jest skuteczna także w wypadkach gdy tracenie wagi idzie nader trudno.
Jednym ze komponentów które czynią z afrykańskiego mango roślinę prozdrowotną a jednocześnie pomagającą w odchudzaniu są polifenole. Są to związki o działaniu mocno antyoksydacyjnym. Polifenole powodują spalanie nagromadzonego w organizmie tłuszczu.