Wątroba – jeden z najistotniejszych organów w ludzkim organizmie

Należy żyć w przyjaźni z największym i jednym z najistotniejszych organów w naszym ciele jakim jest wątroba. Wszyscy ją mamy, lecz nie wszyscy mamy ją zdrową. Chora wątroba uniemożliwia prawidłową pracę wielu organów w naszym organizmie. Choroby wątroby we współczesnym świecie są nader problemem w społeczeństwie. Nie każdy jednak, że wątroba w wstępnym stadium choroby nie daje żadnych dolegliwości, jednakowoż mimo to można zorientować się, że jest z nią niedobrze.

Oznaki chorej wątroby
Do najbardziej specyficznych i początkowych symptomów chorej wątroby należy świąt skóry oraz skłonność do powstawania zasinień i siniaków, jak również poszerzenie żył znajdujących się na brzuchu. Częstokroć następuje również utrata łaknienia, spadek wagi, cukrzyca typu 2, biegunki, powiększenie śledziony, wzdęcia, nudności, nadciśnienie tętnicze.

Funkcje wątroby

Wątroba produkuje i oddaje żółć, składuje żelazo i witaminy, filtruje krew, neutralizuje trucizny, syntetyzuje czynniki krzepnięcia krwi oraz cholesterol i trójglicerydy, produkuje i magazynuje niektóre białka oraz enzymy, przekształca puryny będące związkiem organicznym w kwas moczowy, sprzęga związki organiczne i nieorganiczne mianowicie metabolity wielu substancji chemicznych wytwarzanych przez komórki, przerabia węglowodany w glukozę, rozkłada zużyte krwinki czerwone, buforuje poziom glukozy we krwi, bierze udział w termoregulacji krwi, u płodu pełni funkcję krwiotwórczą, zachowuje w organizmie substancje nadające się do ponownego użycia i wyrzuca niepożądane .

Jak dbać o wątrobę
Wątroba wymaga wyjątkowego podejścia. A więc stronienia od alkoholu, unikanie niezdrowego jedzenia i nadwagi, unikania zatruć, zapobiegania gromadzeniu się pasożytów, strzeżenia się infekcji wirusowych i bakteryjnych.
Wątroba wymaga częstych i niedużych dań, ograniczenia konsumowania olejów, lekkostrawnych produktów do przyrządzania dań, unikania smażonych potraw, spożywania w spokoju i wolnego przeżuwanie każdego kęsa, gdyż pospiesznie i nieporządnie przeżuty pokarm obciąża wątrobę i inne organy przewodu pokarmowego. Niespieszna konsumpcja pozwala wątrobie wyłapać trujące substancje i dostarczyć żółci niezbędnej do trawienia jedzenia.

Jak bada się wątrobę
W jakim stanie jest nasza wątroba pokażą próby wątrobowe, badania obrazowe umożliwiające obejrzenie wątroby, badanie USG, tomografia komputerowa wątroby lub rezonans magnetyczny. Może być także zlecona biopsja polegająca na pobraniu komórek wątroby, które zostaną poddane badaniom pod mikroskopem. Dwie najpoważniejsze choroby wątroby to rak wątroby oraz marskość wątroby.

USG wątroby
USG wątroby robi się w przypadkach podejrzenia marskości wątroby, w celu monitorowania tej choroby i w przypadku zaostrzenia marskości. Badanie USG wątroby dotyczy jednocześnie pęcherzyka żółciowego i przewodów żółciowych. USG wątroby wykonuje się przy pomocy następujących technik: naczyniowe opcje dopplerowskie, obrazowanie w skali szarości, a także ultrasonograficzne środki kontrastujące.

https://usg-warszawa.pl/usg-narzadu-ruchu-warszawa/